The ENIRISST website has been funded by “Intelligent Research infRAstructure DIssemination for promoTing Engagement” (IRRADIATE) which is supported by the Hellenic Foundation for Research and Innovation (H.F.R.I.) under the “3rd Call for Action “Science and Society” “Research, Innovation and Dissemination Hubs”” (Project Number: 02129).
The project “ENIRISST – Intelligent Research Infrastructure for Shipping, Supply Chain, Transport and Logistics” (MIS 5027930) which is implemented under the Action “Reinforcement of the Research and Innovation Infrastructure”, funded by the Operational Programme “Competitiveness, Entrepreneurship and Innovation” (NSRF 2014-2020) and co-financed by Greece and the European Union (European Regional Development Fund).
Inland and Intermodal Freight Transport Platform
Supply Chain for Businesses
Ο σκοπός της προτεινόμενης υπηρεσίας είναι η αντιμετώπιση των αναγκών του κλάδου της ψυχρής εφοδιαστικής αλυσίδας για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων του αγροδιατροφικού τομέα και των άλλων σχετιζόμενων κλάδων ώστε να εξασφαλιστεί η ευημερία και η ανάδειξη του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος των επιχειρήσεων σε διεθνές επίπεδο και η ένταξη της Ελλάδας στον διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές χάρτη. Ο στόχος της υπηρεσίας είναι να ανταποκριθεί στη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση από τις εθνικές και ξένες εταιρείες εμπορίου και βιομηχανίας για τις υπηρεσίες κέντρων ψυχρής αποθήκευσης. Ως αποτέλεσμα, αυτή η υπηρεσία μπορεί να συνεισφέρει στην ανάπτυξη των αντίστοιχων δομών και την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Η υπηρεσία «Ψυχρές αποθήκες και ψυχρή εφοδιαστική αλυσίδα» απευθύνεται σε:
Η υπηρεσία:
α) Περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με:
β) Συνδέεται με τα δεδομένα της ENIRISST (π.χ. με το δίκτυο υποδομών, τα στοιχεία εμπορευματικών μεταφορών).
Η υπηρεσία είναι το B2B δίκτυο ψυχομένων αποθηκευτικών χώρων στην Ελλάδα και θα εξυπηρετεί εξίσου τα συμφέροντα τόσο των ιδιοκτητών αποθηκών (αύξηση της χρήσης του ελεύθερου χώρου και βέλτιστη αξιοποίηση της αποθήκης) όσο και των επιχειρήσεων που αναζητούν τον σωστό πάροχο για τις ανάγκες αποθήκευσης και ελεύθερο χώρο για την τοποθέτηση και αποθήκευση των προϊόντων τους (μείωση του χρόνου που αφιερώνεται στην αναζήτηση και εξάλειψη πρόσθετου κόστους).
Η υπηρεσία πληροί τις αρχές ενός «ενιαίου παραθύρου» (one window), όπου οι συμμετέχοντες στην ψυχρή εφοδιαστική αλυσίδα μπορούν ηλεκτρονικά, σε ένα μέρος, να εξοικειωθούν και να λάβουν τις πληροφορίες και τις υπηρεσίες που χρειάζονται σχετικά με την ψυχρή αποθήκευση αγαθών. Θα είναι χρήσιμη για τις βιομηχανικές και εμπορικές εταιρείες, τις επιχειρήσεις (ιδιοκτήτες φορτίου) και μεταφορικές εταιρείες (μεταφορείς), καθώς και εταιρείες και οργανισμούς που παρέχουν μια σειρά υπηρεσιών που σχετίζονται με την αποστολή, την ασφάλιση και τον εκτελωνισμό εμπορευμάτων.
Η υπηρεσία βασίζεται στα στοιχεία που παρέχονται από τις εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στο κλάδο της ψυχρής αποθήκευσης, από τους φορείς πιστοποίησης χώρων ψυχρής αποθήκευσης και στην βάση πληροφοριών του διαδικτύου. Αναλυτικές πληροφορίες για τις πηγές των στοιχείων και την μεθοδολογική προσέγγιση περιλαμβάνονται στις αντίστοιχες καρτέλες. Τα στοιχεία και αποτελέσματα της αναζήτησης παρουσιάζονται σε διαδραστικούς πίνακες και χάρτες GIS στους οποίους ο χρήστης μπορεί να επιλέξει συγκεκριμένες περιοχές, κατηγορίες αποθηκών κ.α.
Σχήμα 1: Η μεθοδολογία της Υπηρεσίας
Συγκεκριμένα, έχει προταθεί ένα όραμα για τη δημιουργία του Ελληνικού Νέφους Ψυχρών Αποθηκών και Ψυχρής Εφοδιαστικής Αλυσίδας που θα ενώσει υφιστάμενες υποδομές της ψυχρής αποθήκευσης και εταιρείες και οργανισμούς που παρέχουν μια σειρά υπηρεσιών που σχετίζονται με την αποστολή και την μεταφορά εμπορευμάτων. Τα δεδομένα μπορούν να αναζητηθούν με ισχυρά εργαλεία ερωτήματος και κατακερματισμού σε απλά αποθετήρια δεδομένων. Οι μηχανισμοί εύρεσης των αποθηκών παρέχουν ένα συνεκτικό κατάλογο, με προηγμένες επιλογές αναζήτησης που επιτρέπουν τη διενέργεια φιλτραρίσματος βάσει κριτηρίων κατάλληλων για το συγκεκριμένο είδος φορτίου και τον μεταφορέα. Τα δεδομένα έχουν κατηγοριοποιηθεί για να είναι χρήσιμα στο πλαίσιο αυτό.
Τα κύρια σημεία που περιγράφουν τη δομή της υπηρεσίας είναι:
1. Τύπος αποθήκης ανάλογα με το καθεστώς θερμοκρασίας ψύξης ή κατάψυξης.
Η συντήρηση ενός προϊόντος σε θερμοκρασία χαμηλότερη των 15°C και ψηλότερη του σημείου έναρξης της κατάψυξης καλείται συντήρηση με ψύξη. Η κατάψυξη περιλαμβάνει τη μείωση της θερμοκρασίας του προϊόντος από το σημείο καταψύξεως και κάτω, εφαρμόζονται θερμοκρασίες αποθηκεύσεως χαμηλότερες από 0°C, αλλά συνήθως τουλάχιστον -18°C ή χαμηλότερες. Συνεπώς, οι ψυχρές αποθήκες έχουν σχεδιαστεί για να αποθηκεύουν ποικιλία εμπορευμάτων με καθεστώς θερμοκρασίας από -30 έως + 15°C και είναι ένας χώρος με ειδικά εξοπλισμένους καταψύκτες. Οι ψυχρές αποθήκες μπορούν να είναι πολυλειτουργικές ή εξειδικευμένες. Σύμφωνα με τον Οδηγό Υγιεινής για τις επιχειρήσεις αποθήκευσης και διανομής τροφίμων σε συνθήκες περιβάλλοντος, ψύξης ή κατάψυξης, οι χώροι αποθήκευσης των προϊόντων ψύξης (ψυκτικοί θάλαμοι)/κατάψυξής θα πρέπει να διασφαλίζουν την απαιτούμενη/επαρκή θερμοκρασία αποθήκευσης των προϊόντων αυτών. Η θερμοκρασία ψύξης και η υγρομετρική κατάσταση των χώρων αποθήκευσης όπως και ο χρόνος αποθήκευσης των τροφίμων θα πρέπει να συμφωνούν με τα οριζόμενα από τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (Κεφάλαιο VI, άρθρο 62). Ανάλογα με το εύρος θερμοκρασίας, υπάρχουν:
2. Είδος συμβολαίου:
3. Κατηγορία αποθήκης. Οι αποθήκες διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο των εγκαταστάσεων. Η σύγχρονη ταξινόμηση των χώρων αποθήκης τους διαιρεί επίσης σύμφωνα με τις κατηγορίες οι οποίες σημειώνονται με λατινικούς χαρακτήρες: «A», «B», «C», «D». Τα κύρια κριτήρια με τα οποία μια αποθήκη ανήκει σε μια συγκεκριμένη κατηγορία είναι: το ύψος οροφής, το πλάτος του χώρου μεταξύ των στηλών, η περιοχή του κτιρίου, η φέρουσα επένδυση δαπέδου, ο αριθμός και το ύψους των θυρών, ένα αυτοματοποιημένο σύστημα λογιστικής φορτίου, ένα σύστημα ασφαλείας και πολλά άλλα. Άρα, όταν γίνεται αναφορά σε μια αποθήκη σε μια συγκεκριμένη κατηγορία, λαμβάνεται υπόψη ο σχεδιασμός, η θέση, οι βασικές λειτουργίες και τα χαρακτηριστικά της λειτουργίας της εγκατάστασης. Η πιο κοινή μεθοδολογία παρουσιάζεται εκτενώς παρακάτω (Αναφορά από Knight Frank):
4. Ενεργειακή κλάση. Σύμφωνα με τον Ν. 4122/2013, η έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης είναι υποχρεωτική για την αγοραπωλησία, την ενοικίαση ενός ακινήτου αλλά και για τη διαφήμιση αυτού για να ενημερωθούν οι υποψήφιοι που αναζητούν ακίνητο, σχετικά με την ενεργειακή κατηγορία του κτιρίου. Όπως προκύπτει από το Ενεργειακό Πιστοποιητικό, σε κάθε αγγελία ακινήτου προς ενοικίαση ή πώληση η αναφορά της ενεργειακής κατηγορίας είναι υποχρεωτική. Η ενεργειακή απόδοση των κτιρίων υπολογίζεται με βάση μεθοδολογία που ορίζεται στον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ). Η κατάταξη του κτιρίου ή της κτιριακής μονάδας γίνεται σε 9 κατηγορίες ενεργειακής κατάταξης (Α+, Α, Β+, Β, Γ, Δ, Ε, Ζ, Η):
5. Γεωγραφικές περιοχές ορίζονται σε επίπεδο περιφέρειας (13 περιφέρειες της Ελλάδας): ακολουθείται η ονοματολογία εδαφικών στατιστικών μονάδων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (επίπεδο ανάλυσης NUTS 2).
6. Ταξινόμηση αποθηκών ανά υποδομή μεταφορών. Σε αυτή την ταξινόμηση, υπάρχουν 4 τύποι αποθηκών:
Η πρόσβαση στην υποδομή μεταφορών (π.χ. απόσταση από σημαντικές οδικές αρτηρίες, σιδηροδρομικούς σταθμούς, λιμάνια και αεροδρόμια) και η ποικιλία παροχών μεταφοράς προϊόντων στην ευρύτερη περιοχή είναι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό μιας αποθήκης, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του κόστους αφορά τη μεταφορά.
6-7. Μέγεθος και η χωρητικότητα αποθήκης. Το μέγεθος μιας αποθήκης αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά κριτήρια επιλογής καθώς συνδέεται άμεσα με την χωρητικότητα παλετοθέσεων της. Κάθε αποθηκευτική θέση έχει μία χωρητικότητα ή τη δυνατότητα τοποθέτησης μέγιστης ποσότητας προϊόντων συγκεκριμένων διαστάσεων (π.χ. εκφρασμένη σε ισοδύναμες παλέτες ή παλετοθέσεις). Ο Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης (ISO) εγκρίνει έξι (6) διαφορετικές διαστάσεις παλετών, όπως περιγράφονται στο ISO Standard 6780: Flat pallets for intercontinental materials handling—Principal dimensions and tolerances. Στην Ευρώπη, η ευρωπαλέτα, που χρησιμοποιείται ευρέως είναι η πρότυπη Ευρωπαϊκή παλέτα όπως ορίζεται από την European Pallet Association (EPAL) με έκταση 0,96 τετραγωνικών μέτρων, διαστάσεις 1200 × 800 × 120 mm (μήκος × πλάτος × ύψος).
8-9. Τύπος αποθηκευμένου προϊόντος. Τα κύρια εμπορεύματα της ψυχρής αλυσίδας είναι τρόφιμα, φαρμακευτικά προϊόντα, καλλυντικά και χημικά προϊόντα, που εξαιτίας της ευπάθειας τους απαιτούν ιδιαίτερο θερμοκρασιακό περιβάλλον. Η κατηγοριοποίηση των αποθηκευμένων προϊόντων έγινε με βάση την Ευρωπαϊκή Ταξινόμηση των Προϊόντων κατά Δραστηριότητα (European Classification of products by Αctivity, CPA), τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, και την ΕΛΣΤΑΤ.
10. Εξοπλισμός της αποθήκης χωρίζεται σε διαφορετικές κατηγορίες που περιλαμβάνουν όλα τα είδη εξοπλισμού που είναι απαραίτητα για την σωστή λειτουργία μίας αποθήκης, όπως:
α) ο εξοπλισμός αποθήκευσης (π.χ. τα ράφια, τα επάλληλα στρώματα),
β) ο εξοπλισμός διακίνησής (π.χ. τα παλετοφόρα μηχανήματα, τα ανυψωτικά),
γ) ο εξοπλισμός των χωρών φορτοεκφόρτωσης (π.χ. οι πόρτες, οι ράμπες),
δ) ο εξοπλισμός καταγραφής συνθηκών αποθήκευσης (π.χ. της θερμοκρασίας, υγρασίας).
11. Τα αποθηκευτικά κέντρα ενσωματώνουν ένα πλήθος υπηρεσιών για την αποτελεσματική ροή των προϊόντων. Μια ψυχρή αποθήκη είναι μια συμβατική εγκατάσταση που χειρίζεται τη φόρτωση και την εκφόρτωση αγαθών καθώς και αφορά και άλλες δραστηριότητες όπως η συσκευασία, ο εντοπισμός, η πρόψυξη προϊόντων, η προετοιμασία των εμπορευμάτων για αποστολή κ.α.
12. Από τους βασικότερους παράγοντες για την λειτουργία της αποθήκης είναι οι διατάξεις ασφάλειας ή τα μέτρα ενεργητικής και παθητικής προστασίας του αποθηκευμένου φορτίου (π.χ. συναγερμός, συστήματα τηλεπίβλεψης).
13. Οι περισσότερες εταιρείες προσαρμόζονται στις διαδικασίες πιστοποίησης ποιότητας κατά το πρότυπο ISO 9002. Παράλληλα, υιοθετείται Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων ISO 22000:2005 και το Σύστημα Διασφάλισης της Υγιεινής των Τροφίμων (HACCP). Η Eυρωπαϊκή Oδηγία 93/43/ΕΟΚ και Κ.Υ.Α. 487/ΦΕΚ 1219 Β/4.10.2000 υποχρεώνει όλες τις επιχειρήσεις που παράγουν, μεταποιούν, συσκευάζουν, αποθηκεύουν, μεταφέρουν, διανέμουν, διακινούν ή διαθέτουν τρόφιμα και ποτά να εφαρμόζουν και να διατηρούν διαδικασίες βασισμένες στις αρχές του HACCP ώστε να εξασφαλισθεί η ασφάλεια του τροφίμου.
14. Εάν μια επιχείρηση χρειάζεται την μεταφορά, η υπηρεσία «Ψυχρές Αποθήκες και Ψυχρή Εφοδιαστική Αλυσίδα» αναζητά και επιστρέφει τα στοιχεία εμπορευματικών μεταφορών από της ENIRISST.
Σχήμα 2: Οι πηγές στοιχείων της Υπηρεσίας
Οι κύριες πηγές δεδομένων για την ανάπτυξη της Υπηρεσίας ENIRISST είναι:
Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) (https://www.statistics.gr/) σύμφωνα με τα άρθρα 10(1) και 11(2α) 10 του Νόμου 3832/2010 «Ελληνικό Στατιστικό Σύστημα Σύσταση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ως Ανεξάρτητης Αρχής» είναι μια ανεξάρτητη Αρχή και αποτελεί την εθνική στατιστική υπηρεσία κατά την έννοια του άρθρου 5 του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ.223/2009 για τις Ευρωπαϊκές Στατιστικές. Ο σκοπός της είναι η συστηματική παραγωγή επίσημων στατιστικών, η συλλογή στατιστικών στοιχείων, η συστηματική παραγωγή επίσημων στατιστικών, καθώς και η διενέργεια στατιστικών ερευνών οι οποίες α) αφορούν όλους τους τομείς της δραστηριότητας του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, β) υποστηρίζουν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, χάραξης και αξιολόγησης πολιτικών της Κυβέρνησης και των φορέων του Δημοσίου (δείκτες αξιολόγησης), γ) υποβάλλονται σε διεθνείς φορείς σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της χώρας, και δ) αφορούν στο γενικό κοινό ή κατηγορίες χρηστών στατιστικών στοιχείων στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό. Τα στατιστικά στοιχεία που παράγει χρησιμοποιούνται από το ελληνικό κράτος, διεθνείς οργανισμούς (πχ UNESCO, ΟΗΕ, ΟΟΣΑ), επιχειρήσεις, επιστήμονες και απλούς πολίτες. Για την ανάπτυξη της Υπηρεσίας χρησιμοποιήθηκαν στατιστικά στοιχεία από τις κάτωθι έρευνες:
Βιομηχανικά Προϊόντα (PRODCOM) (Παραγωγή και Πωλήσεις), 2020
Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) (https://www.efet.gr/) συνιστά τον κύριο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων στον Ελλαδικό χώρο. Ο ΕΦΕΤ συστάθηκε με το Ν. 2741/ΦΕΚ 199/28-09-1999. Είναι Ν.Π.Δ.Δ. και τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αποστολή του ΕΦΕΤ είναι η προστασία της Δημόσιας Υγείας καθώς και των συμφερόντων των καταναλωτών, η αξιόπιστη και επιστημονικά τεκμηριωμένη ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών σε θέματα ασφάλειας και διατροφικής αξίας των τροφίμων. Στις βασικές του αρμοδιότητες περιλαμβάνονται:
Επαγγελματικές οργανώσεις και επιχειρήσεις του κλάδου της ψυχρής εφοδιαστικής αλυσίδας και των άλλων σχετιζόμενων κλάδων:
European Cold Storage and Logistics Association (ECSLA) (https://ecsla.eu/) εκπροσωπεί άμεσα και έμμεσα τα συμφέροντα χιλιάδων ψυκτικών αποθηκών συνολικής χωρητικότητας άνω των 60 εκατομμυρίων m3. Με την έδρα της στις Βρυξέλλες, προσφέρει εξατομικευμένες υπηρεσίες στα διάφορα τμήματα της αγοράς, καθώς και πραγματοποιεί την αποτελεσματική και έγκαιρη παρακολούθηση των σχετικών νομοθετικών εξελίξεων και, εάν χρειαστεί, την λήψη άμεσων μέτρων. Τα μέλη του ECSLA προσφέρουν πρακτική και στοχευμένη γνώση στα θεσμικά όργανα της ΕΕ. ECSLA πράττει ως μέλος πολλών ομάδων εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ad-hoc.
The International Institute of Refrigeration (IIR) (https://iifiir.org/en) Το Διεθνές Ινστιτούτο Ψύξης (IIR) είναι ένας ανεξάρτητος διακυβερνητικός οργανισμός. Είναι ο μόνος στον κόσμο που συγκεντρώνει επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις σε κάθε τομέα ψύξης. Ιδρύθηκε το 1908 και έχει αναπτύξει ένα παγκόσμιο δίκτυο κορυφαίων ειδικών. Το IIR έχει δεσμευτεί στη διάδοση γνώσεων σχετικά με την ψύξη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής για όλους, με σεβασμό στο περιβάλλον και λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές επιταγές.
Ένωση Βιομηχανιών Ψύχους (ΕΒΨ) (https://cold.org.gr/)Σκοπός της ΕΒΨ είναι να υποστηρίξει και να προάγει την αρτιότητα και τον επαγγελματισμό του κλάδου της παροχής υπηρεσιών αποθήκευσης και διανομής προϊόντων σε ελεγχόμενες συνθήκες. Η ΕΒΨ είναι μια ανεξάρτητη Ένωση της Ψυχρής Εφοδιαστικής Αλυσίδας και Logistics που την διαχειρίζονται τα μέλη της που εξειδικεύονται στην αποθήκευση, διανομή, μεταφορά, πληροφόρηση και άλλες υπηρεσίες εφοδιαστικής αλυσίδας.
Νομοθεσία αποθηκών χονδρικής & logistics:
Εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία τροφίμων και ποτών:
*For the time being all the EN.I.R.I.S.S.T. services have been developed in Greek language
Stay up to date with the latest news
and events from EN.I.R.I.S.S.T.
The ENIRISST website has been funded by “Intelligent Research infRAstructure DIssemination for promoTing Engagement” (IRRADIATE) which is supported by the Hellenic Foundation for Research and Innovation (H.F.R.I.) under the “3rd Call for Action “Science and Society” “Research, Innovation and Dissemination Hubs”” (Project Number: 02129).
The project “ENIRISST – Intelligent Research Infrastructure for Shipping, Supply Chain, Transport and Logistics” (MIS 5027930) which is implemented under the Action “Reinforcement of the Research and Innovation Infrastructure”, funded by the Operational Programme “Competitiveness, Entrepreneurship and Innovation” (NSRF 2014-2020) and co-financed by Greece and the European Union (European Regional Development Fund).